Τελειώνεις τις σπουδές σου κι επιστρέφεις στην Κύπρο. Προσπαθείς να βρεις δουλειά στον κλάδο σου. Κανείς δεν σου απαντά. Ίσως λόγω απουσίας πείρας, ίσως λόγω περιορισμένων θέσεων ή προϋπολογισμών. Τι κάνεις; Μένεις άνεργος; Συμβιβάζεσαι με οτιδήποτε;
Εξαρτάται από τις ανάγκες του καθενός, θα μου πεις. Εξαρτάται όμως κι απ’ τις επιθυμίες και το πάθος του καθενός, θα σου πω. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν για αυτό που ονειρεύονται. Που δεν θα τους βάλουν κάτω οι συγκυρίες της εποχής τους, κι ούτε θα επηρεαστούν από το τι θεωρεί ‘ρεαλιστικό’ η κοινωνία στην οποία ζουν. Ο Νίκος Κανέτη, ετών 27, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του καταστήματος ρούχων BLOCK 22, είναι ένας από αυτούς.
Ποιος είναι ο Νίκος ως άνθρωπος;
– Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν κάνει τίποτε τυχαία! Μου αρέσει να μελετώ πριν προχωρήσω σε κάποια απόφαση. Δεν εφησυχάζομαι, προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνομαι. Είμαι επίσης και άνθρωπος της στιγμής, ωστόσο δεν θα κάνω κάτι τόσο επιπόλαιο ώστε να ‘φάω τα μούτρα μου’! Γενικά στην επαγγελματική μου ζωή είμαι πιο σοβαρός απ’ ότι στην προσωπική.
Σπούδασες κάτι; Κι αν ναι, τι;
– Σπούδασα Οικονομικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισα με μάστερ στα Ναυτιλιακά και Χρηματοοικονομικά, όμως δεν το ήθελα πραγματικά. Γι’ αυτό και σταμάτησα για να αφοσιωθώ αποκλειστικά στο μαγαζί μου.
Προσπάθησες να βρεις δουλειά μετά τις σπουδές σου;
– Ναι, αλλά δεν έβρισκα στον τομέα μου. Κανείς δεν μου απάντησε, και καλύτερα. Αν μου απαντούσαν θα μπορούσα να βρίσκομαι σε μια συνηθισμένη δουλειά και να μην έχω το μαγαζί!
Δείχνεις τον χαρακτήρα σου μέσω των ρούχων που επιλέγεις να φορέσεις
Γιατί ρούχα;
– Τα ρούχα είναι τρόπος ζωής. Δείχνεις τον χαρακτήρα σου μέσω των ρούχων που επιλέγεις να φορέσεις, δεν είναι τυχαίες οι επιλογές. Φυσικά μερικοί μπορούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα σε αυτό τον τομέα, όμως υπάρχουν και φθηνότερες επιλογές για να αναδείξουν το στυλ κάποιου. Εξάλλου, τα ρούχα είναι και τρόπος προσέγγισης, μιας και η εμφάνιση είναι το πρώτο πράγμα που μπορεί κάποιος να δει σε έναν άγνωστο.
Πως αποφάσισες να προχωρήσεις με την ιδέα του καταστήματος;
– Έψαχνα για συγκεκριμένα ρούχα αλλά δεν έβρισκα. Η Κύπρος υστερούσε σε αυτό το είδος ρουχισμού. Από εκεί και πέρα, η κρίση με έκανε να σκεφτώ καλύτερα. Και το αποτέλεσμα ήταν να έχω δικό μου μαγαζί στα 25 μου!
Σε βοήθησαν οι σπουδές σου σε αυτή την επιχειρηματική κίνηση;
– Ναι. Η γνώση σε βοηθά να δεις καλύτερα τα πράγματα. Μπορεί ο κόσμος να βλέπει μόνο αυτό που φαίνεται, αλλά η επιχείρηση είναι επιχείρηση και πρέπει να επιβιώσει. Μια εταιρεία χρειάζεται και μάρκετινγκ, και στατιστική, δεν είναι μόνο ότι φαίνεται.
Αν δεν υπήρχε το Facebook δεν θα υπήρχα
Χρησιμοποιείς το ίντερνετ;
– Αν δεν υπήρχε το Facebook δεν θα υπήρχα! Η επικοινωνία είναι το σημαντικότερο πράγμα για μια επιχείρηση. Χωρίς αυτό, δεν πας μπροστά. Με το Facebook κατάφερα να μειώσω τις αποστάσεις. Πλέον δεν χρειάζεται να έρθουν στο μαγαζί, μπορώ να τους στείλω κάτι. Επίσης, πολλές επιλογές των brand μου έγιναν από το ίντερνετ. Δεν χρειάστηκε να πάω Αγγλία για παράδειγμα.
Οι δικοί σου ήταν υπέρ ή κατά;
– Υπέρ μονομιάς! Πίστεψαν σε εμένα, και για να πω την αλήθεια παραξενεύτηκα και λίγο. Το έβλεπαν όμως από καιρό ότι είχα ‘αρρώστια’ με τα ρούχα.
Οι γονείς γενικά φοβούνται, θέλουν την ασφάλεια κι αυτό είναι λάθος
Αν δεν ήταν υπέρ;
– Θα το ξανασκεφτόμουν, αλλά πιστεύω πάλι θα το έκανα. Και για όσους δεν έλαβαν ή λαμβάνουν την ίδια στήριξη, θέλω να τους πω να το προχωρήσουν, αν το μελέτησαν σωστά. Και να μην αντιγράψουν κανέναν, η αυθεντικότητα είναι το παν. Όσο για τους γονείς, γενικά φοβούνται, θέλουν την ασφάλεια κι αυτό είναι λάθος, πρέπει να ψαχνόμαστε. Στην Κύπρο ειδικά είμαστε κολλημένοι, μάθαμε 10 δουλειές κι αυτές είναι!
Τετάρτη είχα πάρει την απόφαση και Παρασκευή κρατούσα το κλειδί στα χέρια μου
Ποια ήταν η αντιμετώπιση του κόσμου, φίλων, γνωστών;
– Ο λογιστής μου είπε όχι. Ίσως για να μην πετώ στα σύννεφα, δεν ξέρω. Με φίλους δεν πρόλαβα να το συζητήσω, Τετάρτη είχα πάρει την απόφαση και Παρασκευή κρατούσα το κλειδί στα χέρια μου, δεν είχα τον χρόνο για να το μιλήσω! Η κοπέλα μου ήταν θετική και με στήριξε.
Πόσο δύσκολη ήταν η αρχή;
– Η αρχή για όλους είναι δύσκολη. Δεν είμαστε επιχειρηματίες στην οικογένεια και ούτε είχα κάποιο μέντορα να με βοηθήσει, να με συμβουλεύσει. Αλλά τώρα βλέπω ότι η αρχή είναι περισσότερο φόβος. Είναι δύσκολη ναι, αλλά με το σωστό προγραμματισμό και επαγγελματισμό θα τα καταφέρεις. Αν ξεκινήσεις σωστά, η συνέχεια είναι εύκολη.
Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που συνάντησες;
– Η αντιγραφή. Επεμβήκανε πολλοί από το πουθενά, ακόμα και τώρα επεμβαίνουν στα brands μου. Εγώ δεν θα προσέγγιζα ποτέ brands που έχουν άλλα μαγαζιά.
Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις;
– Ποτέ. Έχω βάλει ψηλούς στόχους, νιώθω ότι ακόμα δεν έχω κάνει τίποτα, ότι έχω πολλά να δώσω τόσο στη μόδα όσο και στο μαγαζί!
Πως ένιωσες όταν έκανες την πρώτη σου πώληση;
– Περίεργα! Χαίρεσαι γιατί βλέπεις ότι ξεκινά η ανταπόκριση, ότι το προϊόν σου αρέσει στον κόσμο.
Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή της μέχρι τώρα επαγγελματικής πορείας σου;
– Όταν έκλεισα ένα χρόνο. Ο πρώτος χρόνος ήταν τέλειος! Θυμάμαι μου είχαν κάνει οι φίλοι μου ένα βιντεάκι που είχε μέσα φωτογραφίες, μίλησαν άτομα που έλειπαν εξωτερικό, ήταν πολύ ωραίο! Γενικά ο πρώτος χρόνος είναι ο πιο δύσκολος για μια επιχείρηση, γι’ αυτό και το χάρηκα τόσο.
Τι έμαθες μέχρι στιγμής για την επιχειρηματικότητα;
– Έμαθα ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Βλέπεις κάποια μεγάλα μαγαζιά και λες ουάο, κοίτα που έφτασε. Ωστόσο τίποτα δεν είναι τυχαίο, μέχρι να φτάσει εκεί έγιναν χιλιάδες πράγματα πριν. Κτίζεις σιγά σιγά.
Ποια η σχέση πάθους και επαγγέλματος;
– Είναι σημαντικό να έχεις πάθος γι’ αυτό που κάνεις. Εγώ για παράδειγμα δεν το βλέπω σαν δουλειά. Χαίρομαι όταν ξυπνώ το πρωί. Αν το βλέπεις σαν αγγαρεία, δεν θα αποδώσεις ποτέ. Εύχομαι να το νιώσουν κι άλλοι αυτό.
Μελλοντικά σχέδια;
– Να γίνει το BLOCK 22 τέλειο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Γενικά, έχω πολλά στο μυαλό μου!
Άνοιξα το μαγαζί λίγο μετά το κούρεμα
Τι θα συμβούλευες αυτούς που έχουν την ίδια ‘φαγούρα’;
– Εγώ άνοιξα το μαγαζί λίγο μετά το κούρεμα. Μόνον εγώ το πίστευα και οι γονείς μου. Άρα μην ακούτε κανέναν, ο Κύπριος είναι λαός που τα θέλει έτοιμα. Όμως μην κάνεις κάτι απλά για να το κάνεις. Να ξέρεις γιατί το κάνεις.
Κάποιο καταληκτικό σχόλιο;
– Να πιστεύετε στον εαυτό σας, ειδικά οι νέοι. Αν δεν πιστέψουν οι ίδιοι, δεν θα καταφέρουν κάτι. Επίσης, να είναι αληθινοί και να μην κοιτάζουν τα λεφτά. Αυτά θα έρθουν. Στη ζωή ξεκινάς χαμηλά και πας ψηλά. Τέλος, να γίνουμε δημιουργικοί και να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε, όχι μόνο το τι θέλει η αγορά.